Een van mijn favoriete 'kissariats'- allemaal winkeltjes bij elkaar in een overdekte doorgang of pleintje-, is kissariat Zitounia, de olijf. En hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt hier alles, maar dan ook álles van versiersels voor de djellabah verkocht. Kraaltjes, roesjes, geborduurde banden in alle kleuren van de regenboog en vooral veel goud en zilver voor bruiloften en partijen. Een winkelier bij wie ik wel eens flosjes heb gekocht herkent me en vindt het geen probleem als ik een foto maak van zijn koopwaar. Over smaak valt niet te twisten, maar ik word helemaal vrolijk als ik hier rondloop!
Over mij
- karlijnmaroc.blogspot.com
- Hadi hija hayat, ofwel: Zo is het leven. Voor ons, mijn echtgenoot en mijzelf, speelt dat leven zich af in El Jadida, Marokko, waar we sinds november 2012 wonen. In grote lijnen houden we ons bezig met dezelfde dingen als vóór ons vertrek uit Nederland: werk, vrienden, uitstapjes, boodschappen en sporten in de vrije tijd. Bijzonder zijn de tripjes die we in Marokko kunnen maken en het vrijwilligerswerk, om als gids buitenlanders en Marokkanen rond te leiden langs het architectonisch erfgoed in Casablanca en El Jadida. Maar vaak zit het bijzondere juist in het gewone en alledaagse van leven hier en zijn het juist deze momenten die het bijzonder maken. Een aantal wil ik graag met anderen delen door middel van dit blog. klik vooral onderaan op 'oudere berichten' voor meer posts!
donderdag 20 juli 2017
Derb Omar
Een van de buurten van Casablanca waar je ogen tekort komt is Derb Omar, om de hoek van de Boulevard Mohamed V. Als je iets zoekt en het is hier niet te koop, dan vind je het nergens in Marokko. De Rue de Strasbourg (zo voelen we ons weer thuis!) is één grote overslagplaats waar alles op straat wordt uitgestald om het daarna weer op vrachtwagens te laden en op te stapelen tot je er écht niet meer bij kunt komen. Bovendien stallen allerlei -illegale- verkopers hun waar uit, variërend van schalen voor couscous tot speelgoedautootjes en een paar zeefjes voor de gootsteen.
Picasso in Rabat
'MMVI est une volonté royale' staat op de site. En 's Konings wil is wet. Dus viert het Musee Mohamed VI, het eerste 'musée d'art moderne et contemporain' in Marokko, haar tweede verjaardag. Het ruim opgezette gebouw, met de allure van paleizen van de grote dynastieën, biedt plaats aan grote namen op internationaal niveau. Grace à Sa Majesté, kunnen we nu dus ook in Marokko genieten van moderne kunst: Picasso en eerder al Giacometti. En ook al moet je ervoor naar Rabat, genieten deed ik wel deze week! Een prima overzicht van de verschillende periodes uit het leven en werken van Picasso, georganiseerd in samenwerking met het Musée Picasso in Parijs. Schilderijen, prenten, tekeningen, keramiek en sculpturen waren ruim opgesteld in de verschillende ruimten. Het publiek was zeer divers; de schoolklassen van de foto waren net vertrokken (zo te oordelen aan de kleding en de luxe-bussen één van de rijke privéscholen) maar er liepen lachende vrouwen, een meneer die zeer serieus op het aantal naakten zat te puzzelen bij een tekening en een jongetje dat aandachtig de tentoongestelde werken bestudeerde. Het lag op mijn lippen om hem te vragen wat hij ervan vond, maar dat vond ik toch te vrijpostig.
Bij een volgend bezoek aan Rabat staat het vernieuwde archeologische museum op het programma. Hier staat de kop van Juba, de Berberkoning die trouwde met de dochter van Marcus Antonius en Cleopatra.
Bij een volgend bezoek aan Rabat staat het vernieuwde archeologische museum op het programma. Hier staat de kop van Juba, de Berberkoning die trouwde met de dochter van Marcus Antonius en Cleopatra.
zondag 16 juli 2017
Algen, rood goud uit de zee
Zondagmiddag, tijd voor een rustig wandelingetje richting Cité Portugaise en wie weet, een sapje bij Karim. Maar zover zullen we niet komen, want onderweg is zoveel vertier dat we zullen blijven steken ter hoogte van de haven. Het begint al bij ons voor de deur; een opstootje, in ieder geval staat er een hele groep jongens en mannen op straat. Wij willen natuurlijk weten wat er aan de hand is. En we worden op onze wenken bediend want bij de auto van de Sureté Nationale die het middelpunt van het opstootje is, gaat de achterbak open en onder gejuich wordt iemand -n dief?- afgevoerd. Nu kunnen we zonder problemen ons wandelingetje vervolgen. Het is juli en op en rond het strand is veel volk op de been. Met de stroom mee kuieren we over de boulevard. Dan zien we bij de haven vrachtwagens vol met algen vertrekken. Dat komt goed uit want we wilden dit fenomeen al eerder van dichtbij bestuderen. Algen worden hier gevist ten behoeve van de farmaceutische industrie en zijn veel geld waard.
Eerst lopen we naar de kant van de visafslag. In provisorische restaurantjes (tafeltjes onder een gespannen zeildoek) zitten mensen te eten. Wij glibberen tussen de ingewanden en de vissenkoppen naar de kade en bekijken daar hoe de algen in netten bijeengebonden, vanuit bootjes op vrachtwagens worden geladen. Die passeren volgeladen een weegbrug en vertrekken naar kopers die de algen drogen en klaarmaken voor de verkoop. Aan de andere kant van de haven zien we veel meer bedrijvigheid, dus lopen we om en nemen een andere ingang. Hier heerst een andere sfeer, meer gespannen en opgejaagd. Ook hier worden de algen vanuit de bootjes overgeladen, maar alles gebeurt in veel hoger tempo, meer opgewonden. Vrouwen en kinderen rennen heen en weer en rapen restjes algen op van de grond. elke kilo betekent weer wat geld om te eten.We maken zo onopvallend mogelijk wat foto's. Toch niet onopvallend genoeg want al gauw hoor ik: "Madame" vanuit een busje van de Sureté Nationale. Gehoorzaam loop ik terug en vriendelijk begroet ik de politieman in burger achter het stuur: "Salaam Aleikum, labess"? Hij groet even vriendelijk terug, maar wil toch graag weten wat ik hier doe en of ik in Jdida woon. Geen idee waar hij naar toe wil. Gaat hij zeggen dat we geen foto's mogen maken? Havens zijn vaak strategisch gebied en daar zijn pottenkijkers niet gewenst. Als ik zeg dat ik bekend ben en hier woon, laat hij zijn ondervraging voor wat het is, maar waarschuwt: "faites attention"! Hebben we de sfeer dus toch goed aangevoeld! Even keuvel ik met hem over de prijs van de algen, (8 dh voor 1 kg natte en 20? voor droge) dan kijk ik verder. Dan, nog geen 5 minuten later, krijgt de agent gelijk en is t raak! Onderaan de helling waar mannen de algen in netten vanuit de bootjes op hun schouders nemen, belaagt een vrouw plotseling een man, trekt het net open en graait er algen uit. Iedereen roept en gilt door elkaar en uiteindelijk gooit de vrouw haar buit in het water. Totaal buiten zichzelf van woede, slaat ze om zich heen. Ze pakt de broek van de grote maar beduuste man vast en even later staat die in zijn blote billen.Wij zoeken dekking achter een eetstalletje. Naast ons staan 5 agenten die ook een stap achteruit doen. Totdat de vrouw blijkbaar een grens overschrijdt. Dan stappen de agenten op haar af en wordt ze in een hangar geduwd waar ze verder gaat met tieren en schelden, geholpen door haar vriendinnen die haar van buitenaf moed toeschreeuwen. Wij hebben onze portie gehad, je weet nooit hoe zulke dingen hier aflopen en gaan stilletjes weer naar buiten. Langs het strand kuieren we terug naar huis, onderweg nog mooie plaatjes schietend van kleurrijke djellabahs en kinderen die van een opblaasglijbaan roetsjen.
zaterdag 15 juli 2017
Rondleidingen in Casanegra
Gedurende het jaar vertoont het Institut Francais El Jadida elke woensdagavond een film. Vaak Frans-) Marokkaanse films, die meestal behoorlijk hard zijn. Deze week zagen we Casanegra, een klassieker over het harde leven in Casablanca. De film maakte indruk, des te meer omdat hij zich afspeelt op en rond de Boulevard Mohammed V, de boulevard die deel uitmaakt van het circuit waar ik mijn rondleidingen geef.
Le Maroc vu du ciel , súpermooi!
Op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dEnxm6ziod8 is een documentaire te zien over Marokko, gemaakt door Yann Arthus-Bertrand en eerder uitgezonden op France 2. Mooie plaatjes van een mooi land met een mooie natuur!
En dan maar tegelijk een andere uitzending (die wij zelf nog moeten bekijken) : 'du kif dans le Rif', uit de franse serie Thalassa. https://www.youtube.com/watch?v=JXzp0tA94hU
Difaa Hassani El Jadida en de man van 30 miljoen
Jazeker, El Jadida telt mee in het Marokkaanse voetbal. Afgelopen jaar tweede in de nationale competite, in 2013 winnaar van de Coupe du Trône. Helaas zijn niet alle berichten zo positief.....

Bericht van 10 juli 2017: de vice-president van 'onze' voetbalclub DHJ is opgepakt. M.A, eigenaar van een autozaak, (op een steenworp afstand van ons huis) wordt verdacht van fraude en verduisteren van een bedrag van 30 miljoen dirhams! Het zal niet bij deze aanklacht blijven, zo is het vermoeden. Andere slachtoffers zullen zich gesteund voelen om zich te melden, aangezien hun eerdere klachten niet behandeld zijn; de verdachte heeft grote invloed in El Jadida en nauwe banden met de veiligheidsdiensten in de regio. (www.h24info.ma 10 juli 2017)
Er gaat grote anti-corruptiebezem door het land, nadat in Had Soualem (stadje langs de autoroute naar Casablanca) de president de la commune urbaine en een lid van de eerste kamer zijn opgepakt vanwege verdenking van afpersing en corruptie en het bezit van 170 miljoen dirhams waarvan de herkomst niet duidelijk te verklaren is. (le 360.ma 29 juni 2017)
maandag 10 juli 2017
Ramadan mabrouk 3
Tijdens de ramadan is dit een dagelijks tafereel: het kanon bij het strand kondigt het breken van de vasten aan. Militairen komen een kwartier voor tijd met het kanon aanrijden, brengen het in gereedheid terwijl omstanders foto's en selfies nemen en wachten op het verlossende kanonsschot. De militairen laden het kanon, kijken op hun horloge voor de juiste tijd en steken dan de lont aan. Na de knal snelt iedereen naar huis:het ontbijt kan beginnen!
26 juni staat het einde van de Ramadan gepland met Aid el Fitr, het suikerfeest. Al zou het niet de eerste keer zijn dat Marokko een dag langer vast dan de rest van de Islamitische wereld. We zitten niet voor niks in het uiterste westen.
26 juni staat het einde van de Ramadan gepland met Aid el Fitr, het suikerfeest. Al zou het niet de eerste keer zijn dat Marokko een dag langer vast dan de rest van de Islamitische wereld. We zitten niet voor niks in het uiterste westen.
Abonneren op:
Posts (Atom)